Майка, която дава мляко на детето си

Магарешкото мляко като заместител на майчиното мляко

Данните за състава на магарешкото мляко ни показват близката му прилика с майчиното мляко. Сравнявайки нивата на лактоза, протеини и пепел, в сравнение с други животински млека, магарешкото се доближава най-много до майчината кърма. Високото съдържание на лактоза в магарешкото мляко не пречи, тъй като средното съдържание на мазнини е по-ниско. При хранене на кърмачета, магарешкото мляко обикновено се допълва с растително масло (4 мл на 100 мл −1 мляко), за да отговаря на енергията на човешкото мляко. При магарешкото мляко казеинът е много по-нисък като стойност в сравнение с другите животински млека.

Магаренце на поляна

В магарешкото мляко има открити протеини и молекули, активни в антимикробната защита. Това са лизозим и лактоферин. Съдържанието на лактоферин в магарешкото мляко  има по-високи стойности от човешкото мляко. Лактоферинът инхибира растежа на зависимите от желязо бактерии в стомашно-чревния тракт. Той инхибира определени организми като колиформи и дрожди, които се нуждаят от желязо.

 

Състав на магарешко, кобилешко, човешко и краве мляко (гр./100 гр.)
Състав  магаре     кобила      човек       крава
        pH  7.0 – 7.2 7.18  7.0 – 7.5   6.6 – 6.8
Протеини гр./100 гр. 1.5 – 1.8 1.5 – 2.8  0.9 – 1.7  3.1 – 3.8
Мазнини г./100 гр. 0.3 – 1.8  0.5 – 2.0  3.5 – 4.0  3.5 – 3.9
Лактоза гр./100 гр.   5.8 – 7.4  5.8 – 7.0  6.3 – 7.0  4.4 – 4.9
Общо твърди вещества (TS) гр./100 гр.  8.8–11.7  9.3–11.6 11.7–12.9 12.5–13.0
Казеин азот (CN) гр./100 гр.  0.64–1.03  0.94–1.2 0.32–0.42  2.46–2.80
Суроватъчен протеин гр./100 гр.  0.49–0.80   0.74–0.91  0.68–0.83 0.55–0.70
Непротеинов азот (NPN) гр./100 гр.  0.18–0.41  0.17–0.35  0.26–0.32 0.1–0.19
Казеин азот (CN) % 47.28 50 26.06 77.23
Суроватъчен протеин % 36.96 38.79 53.52 17.54
Нперотеинов азот (NPN) % 15.76 11.21 20.42 5.23

В магарешкото мляко присъства в големи количества протеинът лизозим, който варира от 1,0 мг/мл до 4 мг/мл, в зависимост от използвания химичен или микробиологичен метод. Това вещество присъства и при хора (0,12 мг/мл). В козето и кравето млякото има само следи. Лизозимът в магарешкото мляко е силно термостабилен и е много устойчив на киселина. Играе значителна роля в чревния имунен отговор. В секрецията на млечната жлеза, обезмаслена или не, също има растежни фактори и хормони.

Магарешките секрети от млечна жлеза съдържат подобен на човека лептин на нива, близки до човешкото мляко (3,35 и 5,32 мг /мл мляко). Биоактивните пептиди инсулин като растежен фактор, грелин и трийодтиронин, също са открити в лиофилизирани магарешко мляко. Въпросните молекули, както и много други, присъстващи в човешкото мляко, все повече получават внимание от хранителна гледна точка поради потенциалната им пряка роля в регулирането на приема на храна, метаболизма и състоянието на бебето.

Магарешкото мляко има 60 пъти повече витамин C от майчиното мляко. Хората, алергични към кравето мляко, могат да пият магарешко, защото в него ги няма алергенните протеини от кравето мляко. Или така наречените бета-лактоглобулини, казеин и алфа-лакталбумин. Магарешкото мляко е много бяло и много течно. Съдържанието на минерали, витамини, имуноглобулини и микроелементи го прави много полезно за имунната система на хората от всяка възраст. Съдържа витамините A, B1, B2, B6, B12, D, C, E

Минералите и микроелементите са калций, фосфор, натрий, желязо и цинк.
Алкилглицерин – активно участва в защита на имунната система
Богато на OMEGA-34,OMEGA-3 и ниско съдържание на мазнини.

Производството на магарешко мляко се различава значително от това на конвенционалните млечни видове, особено по отношение на предлагането на мляко, което е много по-ограничено. Еднокопитната млечна жлеза има нисък капацитет (максимум 2,5 l) и част от производството на мляко трябва да се остави за жребчето. Доенето може да се извърши два или три часа след храненето на жребчето. Магаретата трябва да се доят три пъти на ден от 20 до 90 дни след като се ожребят. Една женска дава между 0,5 и 1,5 литра мляко на ден в продължение на около 6–7 месеца. Променливостта на производството на магарешко мляко се дължи на много фактори, като индивидуална млечност, хранене, генетика, управление на репродукцията и др., в допълнение към управлението на доенето. По принцип фермите за магарета (развъждане), насочена към производството на мляко, са малки, с няколко десетки глави и рядко повече.

 

Асоциация на магарешките ферми в България

ЛОГО Асоциация на магарешките ферми в България

 

Още публикации