Магарешкото мляко – позабравената супер храна

Почти всички сме виждали магарета, но знаем ли, че тези деликатни и социални животни съществуват в битието на хората още от дълбока древност. В нашия динамичен свят сякаш няма място за тези интелигентни и мили животни. Но ние трябва да си спомним, че те са най-добрите лечители от всички животни, както със своето биополе, така и с безценното си мляко.

В съвременният свят всички говорят за супер храни, за лечебните свойства на билките, за имунно модулатори и клетъчно хранене. И тук е моментът да си спомним и преоткрием магарешкото мляко. Качествата на този ценен продукт се използват за медицински и козметични цели още в древен Египет, Римската империя и съвременна Европа. Жени, като  Клеопатра, Нефертити, Клавдия Октавия – съпругата на Нерон и австрийската императрица Елизабет Баварска – Сиси, са се къпели в него. Магарешкото мляко и неговите качества са се  доказали във времето хиляди години назад, а в наше време изживява истински Рененанс. В магарешкото мляко има около  300 различни полезни за човека вещества – аминокиселини, протеини, фосфолипиди, ненаситени мастни киселини, ензими, антиоксидантни вещества, есенциални витамини и минерали, биологично активни вещества.

На първо – магарешкото мляко по състав и полезни свойства е най –близо до майчината кърма. Основни вещества, които се съдържат в него са  протеини – до 3,5%, мазнини – до 2%, въглехидрати – до 4,8%.  Съдържанието на калории в 100 мл е около 50 ккал.  Магарешкото мляко е богато на лактоза, което обуславя близостта и адаптивността му при избора на заместително хранене при кърмачета. То съдържа антибактериални ензими и противоалергични съединения. Отличителна негова черта е наличието на уникални протеини, които участват в биосинтеза на колагена.

То има антисептично, антибактериално и антиалергично действие, благоприятно въздейства върху чревната флора и има изразена имуномоделираща активност .

Учени от Университета в Неапол представиха резултати от свое изследване, че и кравето, и магарешкото мляко осигуряват еднакъв брой калории, но магарешкото мляко причинява по-голяма загуба на тегло, поради повишаване скоростта на метаболизма. Това се осигурява от по-ниските нива на триглицеридите. Този вид мляко е по-подходящо за човешкия организъм, има изразен хипоалергенен ефект. Есенциалните мастни киселини спомагат за по-добро усвояване на витамините, другото предимство е наличието на лесно смилаеми  протеини, необходими за изграждането на мускулите.

Магарешкото мляко подобрява цялостният метаболизъм на организма и съдържа много полезни хранителни вещества, от които имат нужда хората в напреднала възраст. Наличието на абсорбируем калций предотвратява остеопорозата и забавя стареенето на човешкия организъм.  Най-възрастната жена в света Мария Естер де Каповиля от Еквадор, която почина на 116 годишна възраст казва, че нейната тайна за дълголетието е ежедневния прием на магарешко мляко.

Още Хипократ използва магарешкото мляко в различни комбинации и комбинации за лечение на много болести като неутрализиране на змийски отрови, болки в ставите, астма, възпалено гърло, понижен имунитет и всякакъв вид кашлици.

За наша радост вече и в България бяха създадени няколко магарешки ферми, които добиват магарешко мляко и го предлагат на пазара. Продуктите от млякото, собствено българско производство, са прясно бутилирано магарешко мляко и лиофилизирано магарешко мляко на минус 60 градуса.  При лиофилизацията се удължава срокът на годност, запазвайки всичките полезни свойства на млякото. За първи път в света с  магарешко мляко от българска ферма са създадени два иновативни продукта – бонбони с магарешко мляко.

Статията е подготвена със съдействието на Асоциацията на магарешките ферми в България

Още публикации